Az infografika gyönyörű

A világ legrangosabb infografika bajnoksága az Information is Beautiful Awards. Ide gyakorlatilag akárki nevezhet, akinek van egy szép infografikája. Az idei döntősök pedig már megtekinthetőek – sőt akár Te is szavazhatsz itt. Én már végigböngésztem a galériát, mert ahogy Picasso és később Steve Jobs is mondta, „a jó művész másol, de az igazán nagy lop”. Ha ezt nem is szó szerint értelmezzük, akkor is érdemes belenézni a legjobb anyagokba inspirálódni, adat-vizualizációs trükköket ellesni. Ide pedig kiemeltem neked a tavalyi 2013-as döntő arany érmeseit 4 kategóriában:

1. Videó:
Nemrég hallottam, hogy a 2014-es év legvirálisabb tartalmai eddig a videók és az infografikák voltak – most képzeld el mennyire virális tud lenni egy infografikás videó! A lenti a Naprendszerről szól – 7 percben elmagyarázza azt, amit az iskolában egy éven keresztül tanítanak. Zseniális tanító videó, remek adat ábrázolás, abszolút megragad.

2. Kép kategória:
Az accurate.it csinált egy remek adatelemzés alapú vizualizációt arról, hogy hogyan is alakult a Nobel-díjak sorsa az elmúlt több mint 100  évben. Kiderül belőle, hogy kell-e diploma a Nobel-hez és ráadásul még Budapest is rajta van. :-)

Nobel infografika
Nobel infografika – accurate.it

3. Honlap kategória:
A száraz információ rögtön érdekessé válik, ha interaktív lesz. Kinek mennyi pénze van? Hogyan változik ez? Melyik bizniszben utazik? A milliárdosokról találhatsz egy interaktív listát a Bloomberg-en és ikszelgetheted, hogy pontosan melyik kategóriában listáznál. Szórakoztató!

Milliárdosok infografika
Milliárdosok infografika

4. Infografika készítő app:
Az infogr.am-ról, az egyik legismertebb és legkönnyebben kezelhető infografika készítő app-ról már én is írtam. Nem is véletlenül, tavaly a legjobb lett a kategóriájában. Szóval, ha neked nincsenek 100ezreid vagy felesleges napjaid egy szépen ábrázolt elemzés elkészítésére vagy elkészíttetésére, akkor mindenképp keresd fel ezt az oldalt.

infogr.am - legjobb infografika készítő alkalmazás
infogr.am – legjobb infografika készítő alkalmazás

És ne feledd mégegyszer: az idei legjobbakra Te is szavazhatsz! Ha másért nem, csak a tanulság kedvéért nézz rá az Information is Beautiful idei bajnokságára. Inspirálódj, böngéssz, szavazz! :-)

Mester Tomi