Milyen hosszú egy jó blogbejegyzés?

A Medium.com válasza: 7 perc. Legalábbis a Medium-on. De ők big data alapon is megnézték.
A helyes válasz persze az, hogy ez teljesen blogfüggő, közönségfüggő és természetesen helyzetfüggő is. De a lényeg mégis csak az, hogy ha belenézel az adataidba, akkor még azt is ki tudod szedni belőle, hogy a Te oldaladon milyen hosszú lenne egy ideális blogbejegyzés.

Nézzük, a Medium hogyan csinálta. Először is fogták az összes cikküket és mindegyiken megnézték, hogy milyen hosszú, hány perc lenne elolvasni (ez a szavak számából nagyjából számítható). Aztán fogták az összes cikkük tényleges olvasási idejét, azaz azt, hogy a felhasználók valójában mennyi időt töltenek az oldalakon. Értelemszerűen, ha ez az idő kevesebb, mint a cikk becsült hosszúsága, akkor a felhasználók nem olvassák végig a cikket, azaz az túl hosszú. Ha jóval több időt töltenek az oldalon, abból pedig arra lehet következtetni, hogy még tudnák olvasgatni, visszanéznek egy-két részt, ami tetszett nekik. Erre nem mondanám, hogy túl rövid, inkább azt, hogy közel optimális.
De ennél a Medium még mélyebbre ásott. Ők minden cikken azt mérik, hogy mekkora az össz-olvasási idő – azaz ha egy cikket 1.000 ember olvasott átlagosan 60 másodpercig, ott 60×1.000=60.000 másodperc az össz-olvasási idő. Ha egy másik cikket csak 50-en néztek, de azt 300 másodpercig átlagosan, ott 50×300=15.000 mp az össz-olvasási idő.
Ez alapján kirajzoltatták a legsikeresebb, azaz a legnagyobb össz-olvasottsági idejű cikkeiket. A maximum a 7 perc hosszúságú cikkeknél van.

milyen hosszu a jo blogbejegyzes
Milyen hosszú a jó blogbejegyzés?

Természetesen sok blognak soha nem lesz annyi olvasója és akkora adathalmazai, mint a Mediumnak, azért az adatvezérelt gondolkodás példaértékű. Igenis érdemes olyan szubjektív tartalmaknál is, mint egy blogbejegyzés, adatelemezni és kideríteni, hogy mi az, amit szeretnek az olvasóink és mi az, amit kevésbé.

Az átlagos olvasási idő pedig a Te Google Analytics projektedben is benne van – csak pár kattintás belőle össz-olvasási időt számítani. Úgyhogy vess rá egy pillantást és találd ki, hogy ez alapján miről is kéne szólnia a következő cikkednek!

Mester Tomi

A cikk az alábbi bejegyzés alapján írodott:
https://medium.com/data-lab/the-optimal-post-is-7-minutes-74b9f41509b